Färgtyper

Måleri och mönster med miljöomtanke

Blomsterarrangemang med egenodlade växter

Grön Färg har valt att arbeta med färgtyper som är miljö- och hälsovänliga. Läs mer om det under "Färg och Miljön".

 

Den linoljefärg som Grön Färg använder består enbart av linolja och pigment. Linoljefärg används mest på hyvlat trä. Färgen målas i tunna skikt och ger en glansig yta som mattas av med tiden. Linoljefärgskikt åldras vackert utan att flaga.

 

Emulsionsfärg är ett samlingsnamn för färgtyper där bindemedlet (oftast en olja) har lösts i vatten med hjälp av ett emulgeringsämne. De emulsionsfärger som Grön Färg använder fungerar liknande moderna akrylatfärger ("plastfärger"). De går att rolla på väggar eller tak, har bra täckförmåga och torkar relativt snabbt. De går att måla på de flesta underlag och ger en tålig, matt och avtorkningsbar yta.

 

Äggoljetempera är en typ av emulsionsfärg som man kan köpa mer eller mindre färdigblandad eller tillverka själv av ägg, linolja, pigment och vatten. Äggoljetempera målas i tunna skikt och ger ett livfullt resultat. Ytan blir matt men kan polers till äggskalsglans och är mycket tålig efter att den härdat ordentligt några veckor. Kan målas på många olika typer av underlag.

 

Limfärg tillverkar man enkelt själv av krita, vatten och cellulosa- eller benlim. Och pigment om man vill ha annan färg än vit. Traditionellt har limfärg använts på väggar och i tak av trä, papper eller puts. Ytan blir helt matt. Färgskiktet är känsligt för fukt och slitage och används därför i torra, skyddade utrymmen.

Grön Färg

Anna Berg

Nybble Parstugan

643 98 Julita

anna@gronfarg.se

070-307 45 92