Färgtyper

Grön Färg har valt att arbeta med färgtyper som är miljö- och hälsovänliga. Läs mer om det under "Färg och Miljön".


Den linoljefärg som Grön Färg använder består enbart av linolja och pigment. Linoljefärg används mest på hyvlat trä. Färgen målas i tunna skikt och ger en glansig yta som mattas av med tiden. Linoljefärgskikt åldras vackert utan att flaga.


Emulsionsfärg är ett samlingsnamn för färgtyper där bindemedlet (oftast en olja) har lösts i vatten. De emulsionsfärger som Grön Färg använder fungerar liknande moderna akrylatfärger ("plastfärger"). De går att rolla på väggar eller tak, har bra täckförmåga och torkar relativt snabbt. De går att måla på de flesta underlag och ger en matt och avtorkningsbar yta.


Äggoljetempera är en typ av emulsionsfärg som man kan köpa färdigblandad, som pigmentsats med bestämd kulör eller tillverka helt själv av ägg, linolja, pigment och vatten. Äggoljetempera målas i tunna skikt och ger ett livfullt resultat. Ytan blir matt men kan polers till äggskalsglans och är mycket tålig efter att den härdat ordentligt några veckor. Kan målas på många olika typer av underlag. 


Limfärg tillverkar man enkelt själv av krita, vatten och cellulosa-, kasein- eller benlim. Och pigment om man vill ha annan färg än vit. Traditionellt har limfärg använts på väggar och i tak på trä, papper eller puts. Ytan blir helt matt. Färgskiktet är känsligt för fukt och slitage och används därför i torra, skyddade utrymmen.