Ogräsmatta
IMG_1227
7E29BD11-483F-499D-ABF1-7D970C5E5104

Ogräsmatta


Min vän Hanna gjorde mig för många år sedan medveten om den märkliga kulturen kring gräsmattor. Många av oss som bor i hus ägnar avsevärd tid under de korta sommarmånaderna åt att hålla gräsmattan i trim och/eller åt att bråka med våra nära och kära om vem som borde göra det. Gräsmattan ska vara välklippt och grön av gräs - ingen mossa eller annat ogräs bevare mig väl! Vi lägger dessutom en hel del pengar på diverse medel som ska hjälpa oss att nå målet - den perfekta gräsmattan.


Men har du någon gång ifrågasatt varför det här är viktigt? Eller vilka negativa effekter det kan medföra?


Jag förstår att man vill ha kortvuxen vegetation på delar av tomten för att kunna röra sig obehindrat, men varför måste det begränsas till ytor med enbart snaggat gräs? För att blidka grannarna som annars kan tycka att du är en slarver? Om du låter bli att klippa så ofta och istället låter gräsmattan blomma kommer du att bidra till att många insekter, livsnödvändiga pollinatörer, finner föda. Du minskar dessutom hälso- och miljöskadliga utsläpp, sparar pengar och får mer tid till att njuta av sommaren.


Med mönstret ogräsmatta vill jag uppmana dig att omfamna skönheten i mångfalden och vila i vetskapen om dess nytta. Låt gräsmattan blomma! För din egen skull, dina nära och kära och för alla livsnödvändiga kryp som kunde äta där.


Mönstret består av många komponenter som kan kombineras på olika sätt. Fyra 'ogräs'(maskros, vitklöver, tusensköna och groblad) samt fyra bakgrunder (gräs, mossa, klöver och maskrosfrö).